Inspiration

SUNDiværk har kastet nye virksomheder, nytænkning og samarbejde af sig

Projektet SUNDiværk er slut nu. Det har resulteret i nye virksomheder, starten på en kulturændring og stærkere samarbejde blandt tre af Haderslevs institutioner.

Selvstændige kost-, motions- og livsstilsvejledere, fysioterapeuter, en ny app og en sælger af skønhedsprodukter.

Det er bare nogle af eksemplerne på de virksomheder, som er kommet ud af projektet SUNDiværk. Tre partnere, UC SYD, Haderslev Erhvervsråd og Udviklinscenter Syd, har igennem de sidste fire år gennemført projektet SUNDiværk. Formålet med projektet var at øge antallet af studerende, som har lært om at starte forretning, udvikle produkter, præsentere en idé og i sidste ende starte virksomhed.

Målet var, at hundrede studerende skulle gennemføre forløbet. I alt 115 studerende i Esbjerg og Haderslev har gennemført projektet.

Chef for Videncenter for Sundhedsfremme Børge Koch tog oprindeligt initiativ til SUNDiværk.

– De fleste uddannelser på en professionshøjskole retter sig mod stillinger på for eksempel skoler, sygehuse og kommuner. Men dimittender fra UC SYD har gode forudsætninger for at blive selvstændige. De skal bare lære hvordan, siger chef for Videncenter for Sundhedsfremme, Børge Koch, som oprindeligt tog initiativet til projektet og sad i projektets styregruppe.

Hul på en kulturændring
En del af projektet var derfor at tage hul på en kulturændring, så en fremtid som selvstændig erhvervsdrivende ikke vil ligge så fjernt for flere uddannede fra UC SYD. Derfor har en del af projektet også bestået i at uddanne undervisere ved UC SYD i entreprenant og innovativ undervisning. 15 undervisere har deltaget i kurset Innovativ didaktik.

At fokus på entreprenørskab har rykket på UC SYD, kan Lone Oest, som er konsulent ved Videncenter for Sundhedsfremme på UC SYD og har været projektleder på SUNDiværk, også mærke. Hun får nemlig flere forespørgsler på at stå for forløb i entreprenørskab på professionshøjskolens uddannelser end tidligere.

Til gengæld var målet om, hvor mange studerende, der skulle starte virksomhed, for højt sat. Målet var 25 nye cvr-numre. Men mange af de studerende vil være færdige med deres studie, før de gør alvor af drømmene om at starte virksomhed. Nogle vil have erfaring først. Og igen andre skaber en deltidsvirksomhed, som ikke kræver et cvr-nummer. Otte har registreret sig med et cvr-nummer.

Mille Jakobsen tog SUNDiværk i 2017. To år senere og halvandet år efter sin dimission startede hun virksomhed. Foto: Katrine Friisberg

Mille Jakobsen er en af de studerende, som både har ventet med at starte virksomhed, til hun havde erfaring fra arbejdsmarkedet. Og startet en deltidsvirksomhed, som indtil videre ikke behøver et cvr.nummer. Hun tog SUNDiværk i efteråret 2017 og blev færdig som administrationsbachelor i 2018. I 2019 startede hun virksomheden Beauty by Mille ved siden af sit faste job som kundeansvarlig hos Norlys. Hun tog mest SUNDiværk for at udvikle sig. Men forløbet åbnede hendes øjne for, at det også kunne være en mulighed for hende at starte virksomhed.

“Selv om jeg har fuldtidsarbejde, gør det noget ved en, at man er sin egen herre. Jeg har frie tøjler til at vælge, hvordan jeg vil begå mig med mine kunder og med mit team. Jeg har fået en buffer i mit liv, og jeg kan drive det, lige så vidt jeg vil. At kunne gå ud og sige, at jeg har det her, og jeg er stolt af det, giver energi.”

Mille Jakobsen, administrationsbachelor og selvstændig erhvervsdrivende

Stærkere samarbejde
Som en sidegevinst har de tre Haderslev-institutioner UC SYD, Udviklingscenter Syd og Haderslev Erhvervsråd styrket samarbejdet i løbet af projektperioden. Udviklingscenter Syd har stået for undervisning i iværksætteri, og Haderslev Erhvervsråd har hjulpet med kontakter til virksomheder og praktisk hjælp. Et samarbejde, som de håber, vil fortsætte, nu hvor forløbet er slut.

FAKTA:
SUNDiværk – for studerende er støttet af Erhvervsstyrelsen og Den Europæiske Socialfond.

Kontakt:
Børge Koch, chef Videncenter for Sundhedsfremme, UC SYD, tlf. 7266 5250, e-mail: bfko@ucsyd.dk
Lone Oest, konsulent Videncenter for Sundhedsfremme, UC SYD, 7266 5253, e-mail: lool@ucsyd.dk

Mille blev selvstændig halvandet år efter dimission

Mille Jakobsen havde intet mål om at blive selvstændig, da hun tog SUNDiværk som valgfag. Men hun fik øjnene op for, at det ikke var så farligt. To år efter forløbet har hun startet egen virksomhed.

Mille Jakobsen havde intet mål om at blive selvstændig, da hun tog SUNDiværk som valgfag. Men hun fik øjnene op for, at det ikke var så farligt. To år efter forløbet har hun startet egen virksomhed.

Langt fra alle studerende på SUNDiværk har været klar til at starte virksomhed med det samme.

Det betyder ikke, at de ikke tager læringen fra SUNDiværk med sig. Det gælder for eksempel Mille Jakobsen, som tog SUNDiværk som valgfag i 2017.

To år senere – og halvandet år efter sin dimission som administrationsbachelor – er hun startet som selvstændig sælger af skønhedsprodukter – under navnet Beauty by Mille.

Hun har aldrig gået målrettet efter at blive selvstændig og meldte sig til SUNDiværk for at lære så meget som muligt. Men læringen fra SUNDiværk har påvirket hendes lyst til at blive selvstændig.

– Jeg fik åbnet øjnene for, at det ikke var så farligt at starte virksomhed, fortæller hun.

Især blev hun inspireret af at høre studerende fra andre uddannelsers idéer til virksomheder. De havde helt andre idéer, end Mille selv havde tænkt på, og det gjorde det tydeligt, at der er mange muligheder.

– De andres oplæg var superinteressante. De gav inspiration til, at man kan starte det, hvis man har lyst, siger Mille Jakobsen.

Bruger elevatortalen

Med sig i baghovedet har hun blandt andet viden om skatte- og momsregler. Desuden fik hun meget ud af at øve sig i at holde elevatortale og pitch, som udgjorde en vigtig del af SUNDiværk.

– Det bruger jeg i min virksomhed nu, fortæller hun.

Selv om Mille Jakobsen først to år efter forløbet på SUNDiværk sprang ud som selvstændig, brugte hun læringen fra forløbet med det samme. På SUNDiværk udviklede hun forretningsidéen til en konsulentvirksomhed for politiet, hvor der er problemer med arbejdsglæde og fastholdelse. Den problemstilling arbejdede hun videre med i sit bachelorprojekt. Og det gik godt.

Udfordringer betyder udvikling

Beauty by Mille er en hobbyvirksomhed, som hun kører ved siden af sit fuldtidsarbejde som kundeansvarlig på erhvervsdelen hos Norlys. Men hun vil anbefale andre at gøre som hende og starte som selvstændig ved siden af arbejdet.  

– Der er nogle ting der er udfordrende, og det gør, at man udvikler sig. Selv om jeg har fuldtidsarbejde gør det noget ved en, at man er sin egen herre. Jeg har frie tøjler til at vælge, hvordan jeg vil begå mig med mine kunder og med mit team. Jeg har fået en buffer i mit liv, og jeg kan drive det, lige så vidt jeg vil. At kunne gå ud og sige, at jeg har det her, og jeg er stolt af det, giver en energi, siger hun.

Alexander vil revolutionere skolestole

En evig irritation gennem hele hans skoletid fik Alexander Thomas Thomsen til at finde på en ny måde at sætte stole op. Selv om han nu læser til lærer drømmer han stadig om at udvikle produktet.

Kan du huske stolene fra din folkeskole?

Det kan lærerstuderende Alexander Thomas Thomsen.

Især runger sætningen: ”Husk at sætte stolene op!” i hans hoved. Og selv på læreruddannelsen fumler han stadig med at få stolene sat op, så rengøringspersonalet kan støvsuge og vaske gulv.

Derfor fik han sammen med en kammerat allerede idéen til at fremstille nogle bedre stole, da han gik på HTX. Stole, som kombinerer siddekomfort med en nem måde at sætte stolene op.

– I folkeskolen er stolene rædselsfulde. Det typiske problem er, at man ikke sætter stolene op. Vores løsning fylder ikke noget, og det er ikke så besværligt at få stolene til at passe, fortæller han.

Lærerstuderende Alexander Thomas Thomsen

Fra varm luft til konkret

På HTX lavede Alexander Thomas Thomsen brugerundersøgelser og prototyper, og selvom han læser til lærer nu, drømmer han om at fortsætte projektet. Derfor er han en af de studerende, som har taget SUNDiværk.

– Min idé har en større forankring i virkeligheden. Det er gået fra at være varm luft til at være mere konkret, siger han.

– SUNDiværk har givet mig viden om lovgivning og økonomi. Det har været meget motiverende, fordi jeg kom ind i et miljø, hvor der var andre, som var interesserede i at starte egen virksomhed. Og så hjalp det rigtig meget, at jeg igennem SUNDiværk-forløbet meget tidligt kunne få andres syn på min idé. Jeg synes også, det var rigtig fedt, at underviseren er iværksætter, fortæller han.

Mette opbygger virksomhed under studietiden

En gammel drøm om at blive selvstændig blev vakt til live, da Mette Hansen, tog SUNDiværk for studerende på UC SYD. I stedet for at vente til hun er færdig med uddannelsen, opbygger hun sin virksomhed, mens hun studerer og har forpligtet sig med et cvr-nummer.

I stedet for at vente med drømmene til uddannelsen er slut, er Mette Hansen gået i gang med at opbygge virksomhed med det samme. Mette Hansen læser ernæring og sundhed på UC SYD. Planen var egentlig at finde et job, når hun er færdig. Men et iværksætterforløb særligt for studerende på UC SYD, SUNDiværk, vækkede en gammel drøm om at blive selvstændig til live.

Derfor er hun gået i gang med at opbygge grundlaget for sin forretning under uddannelsen.

– Jeg gør det, fordi det kunne være fedt engang at være selvstændig. Og så tænker jeg, at min studietid kunne være en oplagt tid til at komme i gang med at opbygge et brand, så jeg ikke først skal det, når jeg er færdig, siger Mette Hansen.

Vil hjælpe til bedre liv
Virksomheden hedder MentorMette og målet er at hjælpe mennesker med at etablere gode vaner og dermed komme til at leve det liv, som de drømmer om. Hendes mission er at finde ud af, hvordan mennesker kan leve bedre og sundere liv og bruge sin viden til at inspirere andre til at etablere gode vaner, da de kan være med til at skabe en forandring.

Med en blog, en Facebookside og en YouTube-kanal giver hun gode råd og tips til, hvordan man kan etablere gode vaner. Det kan være alt, for eksempel at få mere motion, arbejde fokuseret eller bruge mindre tid bag en skærm. Og flere metoder kommer i spil. For eksempel at nudge sig selv. Nudging bruges mest i samfundsmæssige sammenhænge, hvor små ændringer kan ændre folks adfærd. En skraldespand, som ligner et basketball-mål, får for eksempel folk til at smide sit skrald i skraldespanden i stedet for på jorden.

En metode hun selv bruger med arbejdet med at opbygge sin virksomhed. Hun har nemlig skaffet sig et cvr-nummer, som nudger hende til at tage sin virksomhed alvorligt.

– Det kunne jeg have ventet med. Jeg forpligter mig selv lidt mere. Man holder sig selv oppe på det i stedet for at holde det i baggrunden. Det gør det mere virkeligt, fortæller Mette Hansen.

Hjælpelærer på iværksætterforløb
Hun blev så vild med tankerne om at blive selvstændig, at hun tog iværksætterforløbet, SUNDiværk, to gange og sammen med sin studiekammerat blev hjælpelærer på forløb nummer to.

I virksomheden MentorMette ønsker hun at kombinere sin viden fra sin uddannelse i ernæring og sundhed med sin egen viden om at etablere gode vaner.

– Jeg gør det for at kunne hjælpe nogen på min egen måde. Jeg kan arbejde med vaner på den måde, som jeg selv tror på, siger hun.

En vigtig pointe for Mette Hansen er, at man ikke skal fokusere på de dårlige vaner, men på de gode.

– Mange fokuserer på de dårlige vaner. Jeg fokuserer på at etablere vaner. Man vinder noget ved at lægge fokus på noget, man gerne vil have ind i stedet for noget, man gerne vil af med, siger hun.

Hun har selv systematisk indarbejdet en række gode vaner i sit eget liv.

– Men jo, selvfølgelig har jeg også dårlige vaner selv, indrømmer hun med et skævt smil.

FAKTA
Du kan følge MentorMette på mentormette.dk, facebook.com/Mentormette/ og på YouTube (søg på MentorMette)

Video: Sådan bruger Jane værktøjerne fra SUNDiværk

Jane Marie Noe er kost- og livsstilsvejleder og vanecoach i virksomheden Mere end Mad. Hør hende fortælle, hvordan hun bruger værktøjerne, som hun har lært på SUNDiværk, i sin hverdag.

Hvis Jane Marie Noe ikke havde taget SUNDiværk, er det ikke sikkert, at hun havde turdet tro på, at hendes nystartede virksomhed kunne komme til at køre rundt.

læs mere

Undervisere rustet til at fremme innovation hos studerende

Et hold undervisere fra UC SYD har fået redskaber og metoder til at aktivere de studerende i deres egen læring og selv udtænke løsninger i forhold til deres fag. Et kursus i innovativ didaktik var fuldt booket.

Hajkast, pitching, brug af IN-knappen og mange andre anderledes undervisningsmetoder kom i brug, da et hold af undervisere ved UC SYD deltog i et kursus i innovativ didaktik. Målet med kurset var at hjælpe underviserne til at fremme innovationskultur og entreprenant tankegang hos studerende.

læs mere

Studerende bag nyt trænings- og behandlingstilbud

Fysioterapeut Tobias Hangel brugte SUNDiværk til at tage skridtet og åbne egen virksomhed, FysioPerform. Han vil ved at kombinere styrketræning med behandling hjælpe mennesker til at stå stærkere i deres liv.

Tobias Hangel drømmer om at gøre en forskel for mennesker. Han har bygget Haderslev Styrkeløft klub op fra bunden, og i januar blev han færdig som fysioterapeut på UC SYD. Nu er han i gang med at opbygge sin virksomhed FysioPerform, hvor han vil kombinere sin viden om styrketræning og fysioterapi.

Læs mere

Vil du have økonomisk støtte og sparring til din iværksætteridé?

Har du en iværksætter i maven? Og er du lige blevet færdig med din videregående uddannelse eller tæt på at blive færdig?

Så kan du måske få del i stor støtte både økonomisk og mentalt.

Innovationsfonden ønsker at investere i, at flere nyuddannede talenter starter innovative virksomheder. Derfor tilbyder den et et-årigt inkubatorforløb med sparring og finansiering til nyuddannede med en innovativ og skalérbar iværksætteridé.
Læs mere

Studerende har succes med sundhedsvirksomhed

Valgfaget SUNDiværk har givet studerende på UC SYD Jane Marie Noe mod til at starte sin egen sundhedsvirksomhed.

Valgfaget SUNDiværk har givet Jane Marie Noe, sygeplejerske og studerende på uddannelsen ernæring og sundhed, blod på tanden til at blive 100 % selvstændig. Som studerende har hun startet virksomheden Mere end Mad, hvor hun kombinerer sin viden fra sine to uddannelser.

Jane Marie Noe er sygeplejerske, læser ernæring og sundhed med toningen klinisk diætist på UC SYD i Haderslev – og så er hun virksomhedsejer.

Læs mere